D-RADICALIZE! Poster

D-Radicalize!

Radicalisering. Weinig thema´s hebben de afgelopen jaren de gemoederen zo beroerd. Wat ooit een ver van ons bed- verhaal was eiste plots door de Europese aanslagen een dreigende plek op in ons dagelijks bestaan. Aan meningen en boosdoeners geen tekort, aan antwoorden helaas wel.

Met het project D-Radicalize! gaan we op een pretentieloze manier op zoek naar de rol die muziek echter kan spelen in onze beeldvorming. Kan ze ons beïnvloeden in hoe we omgaan met dergelijke maatschappelijke thema´s. En helpt ze ons in onze beleving en begrip ervan?

Het  strijkersensemble Boho Strings en zangeressen Lieselot De Wilde en Laïla Amezian gaan met dit bijzondere concert de uitdaging aan.

Het muzikale repertoire is een zorgvuldig geweven tapijt van westerse barokke en hedendaagse klassieke klanken en pareltjes uit de arabo-andalousische muzikale traditie.

De speciaal voor deze voorstelling gecreëerde videobeelden van de jonge Belgo-Marokkaanse filmmaker Moussa Sah combineren de pakkende getuigenis van Geraldine, een Brusselse moeder die haar zoon in Syrië verloor en de gestileerde stille beelden van een radicaliserende jongere op zoek naar zijn plek  in de maatschappij.

Een ontroerende dialoog tussen live-muziekfragmenten en filmbeelden die zonder moraliserende of dwingende ondertoon vragen en emoties bij het publiek loswoelen en hun (ver)oordelingsreflex op de proef stelt.

Na afloop van het concert gaan twee dialoogcoaches, een islamspecialist en een expert in socratische gesprekken verder aan de slag met het thema in besloten dialoogsessies. Een moment van verwerking, duiding en formulering van persoonlijke en gezamenlijke intenties.

“Een prachtige voorstelling die erin geslaagd is om vanuit tragiek schoonheid te creëren” Hassiba

“De combinatie van de twee zangeressen was een explosie van hoop, leven, harmonie, van het mogelijke”
Naima